Boekhouding zelf doen of uitbesteden?
13-11-23 12:07

Boekhouding zelf doen of uitbesteden?

 

Het beheren van de boekhouding is een cruciaal aspect voor elke kleine zelfstandige. Het is een taak die veel ondernemers voor een belangrijke keuze plaatst: boekhouden zelf doen of uitbesteden? In dit artikel zullen we de voors en tegens van beide benaderingen verkennen, en de overwegingen die gepaard gaan met de beslissing.

Boekhouden zelf doen – de voordelen

1. Kostenbesparing

Een van de meest voor de hand liggende voordelen van het zelf bijhouden van de administratie is kostenbesparing. Als kleine zelfstandige bent u wellicht terughoudend om extra uitgaven te doen, en door zelf de boekhouding te beheren, bespaart u op de kosten van een externe boekhouder.

2. Inzicht in financiën

Zelf de boekhouding doen geeft u direct inzicht in uw financiële situatie. U heeft volledige controle over de cijfers en kunt op elk moment de status van uw bedrijf analyseren. Dit inzicht kan waardevol zijn bij het nemen van beslissingen en het plannen van toekomstige stappen.

3. Flexibiliteit en onafhankelijkheid

Zelf de administratie bijhouden geeft u de flexibiliteit om uw boekhoudproces aan te passen aan de behoeften van uw bedrijf. U kunt de tools en software kiezen die het beste bij u passen en het proces inrichten zoals u dat wilt. Dit bevordert de onafhankelijkheid van uw onderneming.

Boekhouden zelf doen – de nadelen

1. Tijdsintensief

Boekhouden kan tijdrovend zijn, vooral als u niet over de nodige ervaring en kennis beschikt. Het bijhouden van facturen, het categoriseren van uitgaven en het doen van belastingaangiften vergen allemaal tijd die u misschien liever aan andere aspecten van uw bedrijf zou willen besteden.

2. Foutgevoeligheid

Zonder de expertise van een professionele boekhouder loopt u het risico fouten te maken in uw administratie. Fouten kunnen leiden tot financiële problemen en zelfs tot boetes bij belastingaangiften. Het gebrek aan ervaring kan op de lange termijn duurder uitpakken dan het inhuren van een professional.

3. Beperkte kennis

Boekhouden vereist een gedegen kennis van belastingregels en financiële wetgeving. Als u als ondernemer niet op de hoogte bent van de laatste wijzigingen, loopt u het risico belangrijke fiscale voordelen te missen of onjuist te handelen, wat nadelig kan zijn voor uw bedrijf. Een administratiekantoor is naast het doen van uw boekhouding ook goed voor het verkrijgen van belastingadvies.

Boekhouding uitbesteden – de voordelen

1. Professionele expertise

Wat doet een boekhouder precies? Een boekhouder voor kleine zelfstandigen beschikt over professionele expertise. Ze kennen de fiscale regels en wetgeving, wat ervoor zorgt dat uw boekhouding nauwkeurig en in overeenstemming met de wet wordt behandeld. Dit minimaliseert fouten en verkleint het risico op boetes.

2. Tijdsbesparing

Uitbesteding van de boekhouding geeft u kostbare tijd terug. De tijd die u anders zou besteden aan administratieve taken, kan nu worden geïnvesteerd in het laten groeien van uw bedrijf. Dit is vooral waardevol voor ondernemers die zich willen concentreren op hun kerntaken.

3. Focus op bedrijfsgroei

Met een professionele boekhouder aan uw zijde, kunt u zich volledig richten op de groei van uw bedrijf. U heeft de gemoedsrust dat uw financiën in goede handen zijn, wat u de vrijheid geeft om te ondernemen en kansen te benutten zonder u zorgen te maken over de administratieve rompslomp.

Boekhouding uitbesteden – de nadelen

1. Kosten

Het grootste nadeel van het uitbesteden van de boekhouding is de extra kosten. Het inhuren van een professionele boekhouder brengt een prijskaartje met zich mee. Kleine zelfstandigen moeten afwegen of deze kosten opwegen tegen de voordelen van tijdsbesparing en expertise.

2. Verminderde directe controle

Uitbesteding betekent dat u een deel van de controle uit handen geeft. Hoewel dit kan resulteren in meer focus op uw bedrijf, kan het ook betekenen dat u minder directe betrokkenheid heeft bij uw financiën. Sommige ondernemers geven er de voorkeur aan alles in eigen hand te houden.

Uw persoonlijke situatie

De keuze tussen boekhouden zelf doen of uitbesteden hangt af van verschillende factoren, waaronder de omvang van uw bedrijf, uw kennis van boekhouding, en uw bereidheid om kosten te maken. Het is essentieel om een weloverwogen beslissing te nemen die past bij de behoeften en doelen van uw onderneming. Het belangrijkste is dat de boekhouding op orde is, of u het nu zelf doet of uitbesteedt, zodat u zich kunt concentreren op het laten groeien van uw onderneming.

Waarom boekhouding uitbesteden aan accountantskantoor?

Bent u op zoek naar een accountantskantoor om uw boekhouding uit te besteden? Neem dan contact op met Qube Accountants, een betrouwbare accountant in Doetinchem met ruim 20 jaar ervaring. Onze deskundige boekhouders begrijpen de specifieke behoeften van het MKB en voorzien u van advies op maat. Of het nu gaat om boekhouding, belastingzaken of financiële planning, wij zijn er om u te ondersteunen. Onze toegewijde boekhouders streven naar de beste oplossingen die passen bij uw unieke situatie en doelstellingen. Bij Qube Accountants waarderen we een persoonlijke benadering en streven we naar een langdurige samenwerking. Vertrouw op onze professionaliteit, betrouwbaarheid en transparantie om uw bedrijf naar nieuwe hoogtes te brengen. Neem contact met ons op voor vragen of opmerkingen; we staan altijd voor u klaar.

boekhouding-zelf-doen-of-uitbesteden